Dosya Masrafı Nasıl Alınır?

Dosya Masrafı Nasıl Alınır?

Bankalar çekilen krediler için çeşitli isimler altında ek ücretler alabiliyor, çektiğimiz krediye çeşitli yollarla yansıyan ve toplamda 30’a yakın ek ücretin kesildiği bu durumdan kurtulmanız mümkün. Dosya masrafı adı altında yapılan kesintiyi geri alabiliyorsunuz ancak bunun için bir takım yollar izlemelisiniz. Bizde sizler için dosya masrafı nasıl alınır? Dosya masrafının geri alınması için gerekli evraklar nelerdir ve dosya masrafı hakkında merak ettiğiniz her şeyi yanıtlayacağız.

4077 sayılı Tüketici’yi Koruma Kanunu, bankalardan ihtiyaç, konut yada taşıt kredisi çekenlerin büyük bir sorunu haline gelen dosya masrafının haksız şart olarak değerlendirilerek 10 yıla ait olan kredi dosya masraflarının geri ödenmesi kararını almıştır. Tabi bu geri ödemenin gerçekleşmesi için öncelikle çekmiş olduğunuz kredideki dosya masrafı kesintisini kanıtlamanız gerekiyor, elinizde bununla ilgili belge varsa dilekçe yazarak krediyi çektiğiniz bankaya müracaat etmeniz gerekiyor. Hatırlatmakta fayda var dosya ücreti ile hayat sigortası, ekspertiz, ipotek tesis ücreti ve erken kapatma cezası farklı şeylerdir ve bunların geri ödenmesi yapılmamaktadır.

bankaya verilecek dilekçe örneği için tıklayın

Tek başvuru yönteminin banka olmadığını bilmenizi isteriz. Bankanın vereceği olumsuz yanıt üzerine tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilirsiniz. Çekmiş olduğunuz kredi miktarı 2.300 TL’den az ise bağlı olduğunuz ilçe kaymakamlığındaki Tüketici İlçe Heyetine başvurabilirsiniz, eğer çektiğiniz kredi 2.320 TL ile 3.480 ise Tüketici İl Hakem Heyetine müracaat etmelisiniz. Çektiğiniz kredinin ücreti 3.480 ve üzeri ise Tüketici Mahkemelerinde dava açma hakkına sahipsiniz.

hakem heyeti dilekçe örneği için tıklayın

Şehirler
Ankara
İstanbul
İzmir
Adana
Antalya
Bursa
Samsun
Konya
Mersin
Kayseri
Eskişehir
Not : Bulunduğunuz şehirde Tüketici Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden de başvuru yapabilirsiniz.

Dosya Masrafı Nasıl Alınır?
Kredi çekmenizin üzerinden uzun zaman geçtiği için belki bazı evrakları bulamayabilirsiniz bu evrakları bankadan talep edebilme hakkınızın olduğunu unutmayın. Bu durumla karşılaştığınız taktirde derhal hakem heyetlerine gitmeli ve bu durumu izah etmelisiniz.

Dosya Masrafı Ödemeleri Ne Zaman Ödenir?
Merak edilen bir diğer hususta dosya masraflarının iade süresidir. Hakem heyeti sonuçları ortalama 1 ile 6 ay arası sürmekte olup gerekli bilgilendirme sizlere SMS yada email yolu ile yapılmaktadır.

Dosya Masrafı Sonuçları
2014 yılından önce çekilen kredilerin büyük bir bölümünde yapılan itirazlar kabul görülmektedir. Bildiğiniz gibi bankalar yaptıkları bu tarz yasal olmayan işlemleri ilerleyen zamanlarda gerekli değişiklikler yaparak yasal bir hale getirebiliyor bu nedenle hakkınızı sonuna kadar aramalı ve bankanın zorluk çıkarttığı anda bir üst kuruma başvuru yapmanızı öneririz.

Konuya daha hakim olmak için Dosya Masrafı Nedir? yazımızı inceleyin.

Etiketler:

Yorum Yaz


guvenilir bahis siteleri