Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bankaların müşterilerine sunduğu kredi kartı veya banka kartından çekilen nakit avanslar prosedürlere göre belirlenen son ödeme tarihinden önce kullanıcısı olduğunuz bankanın ATM veya herhangi bir şubesinden ödenmesi gerekir. Bankacılık sisteminde ve kurallarında herhangi bir müşterinin mevcut borcunu ödememesi durumunda gayet katı kuralların olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Fakat bankaların koyduğu bu katı kurallar ve gayet yeterli denebilecek uyarılarına rağmen halen bir çok kişi kredi kartından doğan banka borcunu ya ödemiyor yada erteleme yolunu kullanıyor.

Kredi Kartı Borcu Ödenmediği Zaman Bankaların İzlediği Prosedür

Kredi kartı borcu veya çekilen nakit avans son ödeme tarihini geçtiği takdirde bankaların ilk eylemi müşterilerine telefon yoluyla ulaşmak olacaktır. Fakat şöyle bir ayrıntıya değinmeden geçmemek gerekir. Son ödeme tarihini geçen her borç için bankalar belirlediği oranda günlük faizi borcunuzun üstüne eklerler. ardından borcunuz 3 ay ödenmezse banka borcunuza takip koyar. Takip işleminden sonra banka, borcunu tahsil edemeyeceğini anlayınca kendi avukatına veya bir hukuk bürosuna başvuruda bulunarak alacağını hukuksal yollarla tahsil etmeye çalışır. Bankaların bu hukuksal mücadelede haklı çıkması durumunda kayıtlardaki tutar borçlu tarafından haciz yoluyla tahsil edilir.

Kredi Kartı Borcunda Zaman Aşımı Olursa Ne Olur?

Bankaya olan borcun 2 ay içinde ödenmemesi durumunda bankalar müşterileriyle iletişime geçerek borcun en yakın zamanda ödenmesini talep ederler. 3.Aya gelindiği takdirde ihtarname gönderme yoluna gidilir. Banka borçların ödenmesi için size en fazla 7 günlük bir ek süre verir. Bankanın verdiği süre içinde borcunuzu ödemediğiniz takdirde banka hukuksal yollara başvurarak alacağını tahsil etmeye çalışır. Gerekli işlemlerin yapılması için avukata başvurulur. Bunun anlamı da hukuksal işlemlerin karara bağlanması ile olan borcunuz ve eklenen faizin dışında bankanın borcunuza ekleyeceği avukatlık tutarının sizden tahsilidir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmediğinde Hapis Cezası Uygulanır mı?

Önceki yıllarda kredi kartı borcunun ödemelerini aksatan ve uzun süre ödeyemeyen kişilere hapis cezası uygulanmaktaydı. Fakat yeni çıkan kanunda bunun bazı bazı istisnalara gidildi. Buna göre yukarıda bahsettiğimiz hukuksal işlemler sonucunda banka ile anlaşmaya vararak borcunuzu uzun vadeli yapılandırma yoluna gidebilirsiniz. Yapılandırma süresi son çıkan kanun ile birlikte borcun durumuna göre 72 aya kadar uzatılabiliyor. Fakat bu yapılandırmayı da bozduğunuz takdirde banka alacağını icra yoluyla alamazsa yine hukuksal yolları kullanarak hapse geçmenize sebep olabilir.

Etiketler:

Yorum Yaz


guvenilir bahis siteleri