Bankaya Olan Borç Ödenmezse Ne Olur?

Bankaya Olan Borç Ödenmezse Ne Olur?

Ülkemizde bankalara olan borcun büyük çoğunluğu kredi kartı borçlarının ödenmemesinden kaynaklanmaktadır. Bir çok kaynaktan gelen bilgilere göre Türkiye’de 3 milyondan fazla kişiye bankalara olan borcu sebebiyle kanuni işlem uygulanmaktadır, peki bankaya olan borç ödenmezse ne olur? İşte bu yazımızda bu sorunun cevaplarını aktaracağız.

Banka Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Bankalarımız düşük faizlerle kredi vererek müşterilerini cezbetmektedir fakat dikkat edilmesi gereken konu bu kredilerin geri ödenmemesi durumunda ne gibi sorunlarla karşılaşılacağının bu kredileri kullananlar tarafından bilinmesidir.

Ülkemizdeki bankalar verdikleri kredilerin geri ödenebilmesi için 2 ay süre vermektedir bu şu anlama geliyor,  kredi borcunuzun son ödeme tarihinden sonraki 2 ay içerisinde borcun ödenmesi taktirde yalnızda ekstradan oluşan gecikme faizini ödersiniz. Eğer bankaya olan kredi borcunun ödenmesi her hangi bir nedenle 3 ay gecikmesi durumunda banka idari takip başlatır ve banka tarafından borçlu olan kişi telefon, SMS veya e-mail yoluyla iletişime geçmeye çalışır. İletişime geçildiği taktirde banka borçlu olan kişiye bir hafta daha ek süre tanıyarak borcun tamamının ödenmesini talep eder.

Banka, borcu olan kişiye bu süre zarfında iletişime geçemezse konu banka avukatlarına taşınır ve yasal süreç başlatılır. Eğer borç alınan bankaya kefil veya ipotek gösterildiyse, kefilden borcun ve faizin tahsilatı yapılır yada ipotek edilen mallara el konulur. Çekilen kredide kefil yada ipotek yoksa borçlunun üzerine kayıtlı ev, araba, arsa veya maaşına el konulabilir. Yasalar gereği maaşın sadece belirli bir oranına el konma hakkı bulunmaktadır.

Başlatılan yasal işlemler sonucunda Merkez Bankası tarafından borçlu kişi kara listeye alınır, bunun diğer adı kredi sicilinin bozulmasıdır ve 5 yıl boyunca hiç bir bankadan kredi alamaz, sürekli bahsettiğimiz kredi notunu en olumsuz etkileyen özellik kredi çeken kişinin yasal işleme girmesidir. Hatırlatmakta fayda var bankalara olan borcun ödenmemesi gibi durumlarda hapis cezası verilmemektedir. Şimdi dilerseniz Bankaya borcu olan kişilerin merak ettiği iki terim olan haciz ve ipotek ne demek? bunların açıklamasını yapalım.

Haciz Ne Demek?
Borcunu her hangi bir nedenle ödemeyen kişinin taşınabilir ve taşınamaz mallarına, alacaklının isteği üzerine adli ve idari makamlarca el konulmasıdır.

İpotek Ne Demek?
Ekonomi ile ilgili bir terim olan ipotek veya rehin alacağınıza karşılık, güvence sağlayan mal yada ürün demektir. İpoteğin diğer bir tanımı ise bir borcun ödeneceğine güvence olarak, borç ödendiğinde kaldırılma şartıyla, borçlu olan kişinin ortaya koyduğu bir taşınmaz üzerinde alacaklı lehine tapu siciline işlenen kayıttır.

Etiketler:

Yorum Yaz


guvenilir bahis siteleri